Produkty

Pyłek kwiatowy

Są to komórki rozrodcze męskie kwiatów wielu roślin. W rodzinie pszczelej jako pokarm białkowy, służy do odżywiania pszczół dorosłych i larw pszczelich. Skład: Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany, sole mineralne, mikroelementy (żelazo, miedź, potas, sód, magnez), aminokwasy (5-7 razy więcej aniżeli wołowina, jaja lub sery).Zawiera następujące witaminy: A, B l, B3, B5, B6, C, PP. H, E.

Właściwości odżywcze i lecznicze pyłku

Doskonały środek odżywczy i wzmacniający organizm człowieka. Wpływa korzystnie na psychikę człowieka, leczy anemię, nerwice, stymuluje funkcję żołądka. U diabetyków obniża poziom cukru w organizmie. Wzmaga ogólną wydolność organizmu. Stosowany przy leczeniu prostaty. Jest środkiem bakteriobójczym, może być naturalnym środkiem dopingującym w sporcie.

Pyłek kwiatowy jest pozyskiwany w ulu za pomocą różnego typu poławiaczy pyłku w postaci obnóży, w okresie intensywnych zbiorów tego surowca przez pszczoły zbieraczki. Zebrane obnóża muszą być poddane odpowiedniej obróbce: – wysuszeniu w temperaturze nie wyższej jak 42 ˚C, – oczyszczeniu z zanieczyszczeń mechanicznych za pomocą odpowiednich wialni i przesiewaczy.

Miód i inne produkty pszczele

Naturalny miód pszczoła przetwarza z nektaru kwiatów i ziół. Zawiera on pyłek kwiatowy, łatwo przyswajalne cukry, fruktozę, glukozę, enzymy, aminokwasy i witaminy. Stałe spożywanie miodów zwiększa odporność na choroby. Zalecany jest dla ludzi wyczerpanych pracą fizyczną lub umysłową, rekonwalescentom oraz dzieciom.Miód przechowuje się w temp. od O-18 ˚C. Należy chronić go przed działaniem promieni słonecznych. Miód pszczeli musi ulec krystalizacji, w czasie której jaśnieje. Można go bez szkody podgrzewać maks. do temp 45 ˚C, najlepiej w łaźni wodnej.

Miody spadziowe

* ze spadzi iglastej – w Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej. Mają barwę ciemną, zapach korzenny, smak łagodny, mało słodki. Wykazują działanie przeciwzapalne, antyseptyczne, wykrztuśne. * z drzew liściastych – może pochodzić ze spadzi topoli, brzozy, buka, dębu, klonu, jawora, wierzby. Działa moczo i żółciopędnie, przeciw-zapalnie oraz dezynfekujące. * spadziowo-nektarowy – zapach ma słaby, lekko korzenny, smak łagodny. Szczególnie przyjemny smak mają miody ze spadzi jodłowej i spadziowo-lipowej. Wyróżnia się wysoką aktywnością antybiotyczną.

Miód mniszkowy

Ma zapach kwiatów mniszka lekarskiego, łagodny smak. Zalecany przy chorobach wątroby i dróg żółciowych, w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego. Poprawia trawienie.

Miód rzepakowy

Zapach słaby, zbliżony do zapachu kwitnącego rzepaku. Krystalizuje się szybko, przyjmuje konsystencję mazistą. Odżywczy. Dla dorosłych i ludzi w podeszłym wieku. Zalecany przy schorzeniach serca i niewydolności krążenia (miażdżyca) reguluje ciśnienie krwi. Wyrównuje w organizmie niedobory potasu (osłabienia i omdlenia)

Miód akacjowy

W zapachu słabo przypomina zapach kwiatów akacji. Zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nadkwaso-cie i stanach kurczowych jelit. Działa uspakająco (bezsenność).

Miód lipowy

Aromat i zapach lipy. Smak ostry. Miód lipowy wykazuje działanie wykrztuśne, napotne, przeciwgorączkowe. Jest stosowany w leczeniu ostrych i przewlekłych chorób górnych dróg oddechowych, gardła, angin, zatok oraz zapalenia oskrzeli. Dzięki wysokiej aktywności stosowany w chorobach reumatycznych i nerwicach.

Miód wielokwiatowy

Miód ten ma bardzo silny zapach. Pochodzi z nektaru różnych roślin uprawnych, łąkowych i leśnych. Szczególne zastosowanie w chorobach alergicznych, katarze siennym i przy osłabieniu wzroku. Przy dużej zawartości pyłków ziół stosowany jest we wszelkich dietach.

Miód propolisowy

Zbiór wszystkich miodów z naszej pasieki z dodatkiem kitu pszczelego (propolisu) i mleczka pszczelego. Wchłaniany bezpośrednio do krwi z pominięciem procesów trawiennych. Specyfik biologicznie czynny, bakteriobójczy, przeciw alergiczny, poprawia wydolność organizmu. Doskonale zwalcza drobnoustroje, bezsenność, zaburzenia pamięci, powikłania pogrypowe, stres. Poprawia procesy gojenia się ran i ubytków skórnych. W stanach chorobowych stosować doustnie co 2 – 3 godz. pół łyżeczki. Zapobiegawczo pół łyżeczki rano i wieczorem przed snem (nie rozcieńczać).

Maść propolisowo-woskowo-miodowa

Zastosowanie – oparzenia, odleżyny, trądzik, niektóre grzybice i łuszczyca, trudno gojące się rany. Działa skutecznie przy altretyźmie, bólach mięśni, bólach reumatycznych, kurczach.

Świece i figury woskowe

Doskonałe odpromienniki na ekrany telewizorów i komputerów. Jonizują powietrze. Spalane poprawiają samopoczucie i nastrój. Nawet powietrze ulowe leczy. Wdychanie tlącego się propolisu i wosku wpływa korzystnie na drogi oddechowe, leczy przeziębienia, kaszel, katar. Zalecane przy astmie, gruźlicy, pylicy i zapaleniu płuc. 1920 r.